Kuchnia

Bezglutenowo

Ciasto dyniowo – czekoladowe
Składniki:
4 jajka (osobno białka i żółtka)
150 g cukru
250 g mąki ryżowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki oleju
250 g startej dyni na małych oczkach
2 tabliczki gorzkiej czekolady
Składniki na krem śmietankowy:
400 ml śmietanki 30%
250 serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do ostudzenia. Białka ubij na sztywną ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier, a następnie żółtka jedno po drugim. Do masy jajecznej, delikatnie mieszając dodawaj stopniowo mąkę ryżową, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, olej, roztopioną czekoladę, startą dynię.

Gotowe ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piecz około 60 minut do suchego patyczka w temperaturze 190°C. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia

Schłodź śmietanę kremówkę, a następnie ubij dodając szczyptę soli. Pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier puder oraz serek mascarpone. Ubijaj, aż powstanie gęsty, puszysty krem.

Ciasto przekrój na pół, na spodnią warstwę nałóż połowę kremu i przykryj drugim blatem ciasta. Na wierch nałóż . pozostałą część kremu śmietanowego, wyrównaj nożem i posyp dla ozdoby kakaem lub cynamonem.
http://www.zyciebezglutenu.pl/index.php/2014/12/06/ciasto-dyniowo-czekoladowe/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation