Kuchnia

Bezglutenowo

Placki z kaszy jaglanej, twarogu i brzoskwini
Składniki na ok. 17 placków:
- 300/400 g twarogu
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- ok. 6 połówek brzoskwini
- 1 jajko
- olej do smażenia
- mąka lub mielony len
Przygotowanie:
Twaróg należy dobrze ugnieść, ja zrobiłem to drewnianym tłuczkiem. :D Równie dobrze można go zmielić, ale komu chciałoby się bawić potem w mycie tych wszystkich części od maszynki mielenia? :) Nie kupujcie twarogu sernikowego - tego w wiaderkach. Nie sprawdzi się on, ponieważ jest zbyt rzadki.
Do ugniecionego twarogu dodajemy 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej i całość mieszamy.
Brzoskwinie kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy. Mieszamy łyżką. Nie ugniatamy!
Dodajemy jajo... i ponownie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej.
Łyżką stołową nabieramy masę i formujemy kulkę - obtaczamy w mące lub mielonym lnie, a następnie robimy z tego placek, który kładziemy na rozgrzany olej.
Jeżeli masa jest zbyt rzadka, możecie dodać więcej kaszy do masy.
Placki smażymy z obydwu stron na złocisty kolor - uwaga aby ich nie przypalić.
Odsączamy na papierze.

http://kaszomania.blogspot.com/2015/03/placki-z-kaszy-jaglanej-twarogu-i.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation