Kuchnia

Bezglutenowo

Polenta z kaszy kukurydzianej z suszonymi pomidorami i natką pietruszki (bez glutenu, mleka, jajek, soi)
Polenta to tradycyjna włoska potrawa przyrządzana z mąki lub kaszy kukurydzianej. Podaje się ją na ciepło, zamiast ziemniaków, lub po wystudzeniu – kroi się ją i obsmaża na patelni, piecze w piekarniku lub grilluje. Można również pokroić na małe kawałki i dodać do wrzącej zupy.

Zazwyczaj polenta zawiera ser parmezan, ale oczywiście nie wszyscy mogą go dodać. My proponujemy inne dodatki, które nadają jej wspaniały smak. Spróbujcie!

Składniki:

1 1/2 szklanki suchej kaszy kukurydzianej bio (300g)
1 1/2 l wody
1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
2 łyżki oleju z zalewy od pomidorów
mały pęczek natki pietruszki
1/2 łyżki bulionu wegetariańskiego w proszku
1/2 łyżki soli ziołowej bio
szczypta suszonej bazylii i oregano
Sposób przygotowania:

Połowę ilości wody zagotować z dodatkiem bulionu i soli ziołowej. Drugą połowę wymieszać z kaszą i dodać do gotującego się bulionu. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i będzie odchodzić od ścian garnka (ok. 10 min.). Po ugotowaniu dodać pokrojone suszone pomidory, natkę pietruszki, olej oraz zioła. Wszystko dokładnie wymieszać, wylać do płaskiego naczynia i zostawić do ostygnięcia. Wystudzoną polentę pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni lub w piekarniku.

Smacznego!

UWAGA! Osoby chore na celiakię powinny używać produktów z certyfikatem bezglutenowym!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation