Kuchnia
Bezglutenowo
Kopytka z batatów CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut + pieczenie batata ok 1,5 h CZAS GOTOWANIA: 4 x 3-4 minuty ILOŚĆ: 25-30 szt. TRUDNOŚĆ: ŚREDNIOTRUDNE Składniki: 250 g upieczonego batata 50-60 g mąki kukurydzianej (myślę, że ryżowa też się sprawdzi) 2 łyżki tapioki (lub skrobi ziemniaczanej, czy kukurydzianej) 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć) sól morska do smaku oliwa z oliwek lub masło klarowane dla nie wegan, do okraszenia tymianek (u mnie suszony) Przygotowanie: Batata myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C około 1 godziny i 20 minut (sprawdzić po upływie 1 godziny czy już jest miękki). Ja piekę go dzień wcześniej Ostudzony, obrany ze skórki batat dokładnie rozdrabniamy (u mnie przepuszczam przez maszynkę do mięsa) Do zmielonego batata dodajemy odmierzoną mąkę kukurydzianą, skrobię i płatki drożdżowe, mieszamy dokładnie wszystkie składniki, solimy do smaku (jeśli ciasto wydaje się nam za mokre, dosypujemy jeszcze trochę mąki kukurydzianej, małe porcje. Ciasto ma być luźne ale powinno się ładnie formować, nie kleić) Gotowe ciasto dzielimy na 2-3 części, stolnicę podsypujemy mąką kukurydzianą Z ciasta formujemy wałek o grubości ok. 1,5 cm, kroimy go na ok. 2-3 cm kawałki-romby i odkładamy je na talerz lub deseczkę lekko podsypaną mąką W garnku z szerszym dnem zagotowujemy wodę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli Do gotującej się wody wrzucamy pierwszą partię przygotowanych kopytek, lekko mieszamy, gotujemy kopytka na średnimi ogniu (u mnie 5-6 w kuchence elektrycznej) 3-4 minuty od momentu wrzenia (nie mają bulgotać tylko się spokojnie gotować) Dolewamy do garnka 2 łyżki zimnej wody i przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy kopytka z garnka, przekładamy je bezpośrednio na talerz i podajemy okraszone oliwą lub masłem klarowanym z dodatkiem świeżego lub suszonego tymianku Z pozostałymi kopytkami postępujemy jak w punktach 7-8 Wskazówki: Kopytka są najlepsze zaraz po ugotowaniu ale świetnie sprawdzają się także podsmażone na kolację. Ciasto na kopytka z batatów jest bardziej miękkie, delikatniejsze niż na zwykłe kopytka z ziemniaków. Jeśli jest zbyt wodniste należy zwiększyć o 1 łyżkę ilość skrobi i dosypać tyle mąki kukurydzianej aby dało się uformować. Bataty koniecznie muszą być upieczone (nie ugotowane) i dobrze wystudzone! Ugotowane kopytka warto posmarować oliwą aby się nie sklejały. Można tymianek wmieszać w ciasto albo użyć inne ulubione zioła.
MA==