Kuchnia

Bezglutenowo

Orzechowiec bez mąki

200 g mączki z orzechów laskowych
5 jaj
150 g ksylitolu
łyżeczka ekstraktu z wanilii
100 g masła
skórka otarta z jednej cytryny (wyparzonej i umytej)
pół szklanki miodu
szklanka wyłuskanych orzechów włoskich

W garnku roztopić masło i odstawić do wystygnięcia. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić mikserem na sztywno i odstawić.
Do miski z żółtkami wsypać ksylitol i utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać ekstrakt z wanilii, mielone orzechy, ostudzone masło i zmiksowałam całość.
Następnie porcjami – w pięciu rzutach – dodać łyżką ubite białka do masy orzechowo-jajecznej delikatnie mieszając. Gotową masę przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i piec 45 minut w rozgrzanym do 180 stopniach Celsjusza piekarniku.
Na 10 minut przed końcem pieczenia do rondla wrzucić lekko posiekane orzechy włoskie i podprażyć tak, żeby się zrumieniły. Następnie do orzechów wlać miód i zetrzeć do środka skórkę z cytryny. Całość gotować na małym ogniu, aż ciasto się upiekło. Ciasto wyjąć z piekarnika i na wierzchu rozłożyć równomiernie orzechy w miodzie – jeszcze na ciepłym, tym sposobem część miodu wniknie w ciasto.
http://prymitywnakuchnia.pl/orzechowiec-bez-maki/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation