Kuchnia

Bezglutenowo

Sernik wiedeński
Składniki na tortownicę nie mniejszą niż 26cm

- 1 kg tłustego twarogu
- 500g serka mascarpone
- 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 150g miękkiego masła
- 8 jaj
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka esencji migdałowej
Dodatkowo:
- cukier puder do oprószenia
Twaróg 3 krotnie przepuszczamy przez maszynkę. Do zmielonego twarogu dodajemy 500g serka mascarpone – oba sery łączymy łyżką lub szpatułką. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę (robotem). Porcjami dodajemy zmielony twaróg, miksujemy na niskich obrotach, następnie wsypujemy przesianą mąkę i dodajemy ekstrakt waniliowy oraz esencję migdałową. W tym momencie kończymy używanie robota. Przy użyciu łyżki wrabiamy kolejno po 1 całym jajku. Gdy wrobimy jedno, dopiero dodajemy następne. Gotową masę serową przekładamy do tortownicy, której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia (niczym nie smarujemy). Równamy powierzchnię. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170° C i od razu obniżamy temperaturę do 150° C. Pieczemy przez 1,5 godziny. Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w piekarniku do wystudzenia. Wystudzony oprószamy cukrem pudrem. Przechowujemy w lodówce

http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/03/sernik-wiedenski-bezglutenowy/#more-6185
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation