Kuchnia

pieczywo

GRAHAMKI.

Składniki (uwaga! wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę):

6 łyżek otrębów pszennych
6 łyżek otrębów owsianych
2 łyżki maizeny
2 jajka
3 czubate łyżki serka homogenizowanego
1 łyżeczka drożdży instant (lub 10g świeżych)
2 łyżki przegotowanej wody
1 łyżeczka słodziku w proszku do pieczenia
sól
opcjonalnie sezam
Do drożdży dodać słodzik, 2 łyżki wody i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce na 15-20min, następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyjdzie kleiste ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę. Ciasto powinno zrobić się "pulchne". Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyłożyć łyżką masę (4 bułeczki). Dłoń zamoczyć w ciepłej wodzie i lekko "przyklepać" ciasto nadając im kształt. Odstawić na 20min. Bułeczki obsypać ulubionymi przyprawami (ja posypałam sezamem:)).

Piekarnik nagrzać do 230*C. Włożyć bułki oraz na dół piekarnika wyłożyć ok.8 kostek lodu. Piec ok. 8 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec ok.10 minut, do zarumienienia się bułek.

Studzić na kratce. Przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation