Kuchnia

pieczywo

Prosty domowy chleb pszenny - Najlepszy przepis - Wypieki Beaty
Składniki

1,5 szklanki mąki pszennej typ 6501,5 szklanki mąki pszennej typ 7501 i ¼ szklanki letniej wody15 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukru

Wykonanie

Drożdże rozkrusz, zasyp cukrem i zalej odrobiną wody - wymieszaj.W dużej misie umieść obydwie mąki i sól, dodaj rozczyn drożdżowy oraz wodę.Zagnieć ciasto - ja użyłam miksera z hakiem.Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.Po tym czasie wyjmij ciasto na wysypany mąką blat i krótko zagnieć.Rękoma spłaszcz ciasto tworząc placek, zwiń podobnie jak roladę.Przełóż chleb na blaszkę.Jeśli masz czas, to możesz jeszcze przykryć chleb i pozwolić mu wyrosnąć przez około 20 minut.Blachę z chlebem wstaw do zimnego! piekarnika - wtedy chleb będzie miał jeszcze chwilę na podrośnięcie (jeśli pieczesz chleb w garnku, to możesz go od razu wstawić do nagrzanego piekarnika - czas pieczenia zostaje bez zmian - wtedy przez 30 minut piecz chleb z przykrywką, potem zdejmij pokrywkę i podpiecz chleb przez kolejne 15 minut).Ustaw temperaturę na 190 stopni i piecz około 40-45 minut - aż chleb będzie rumiany.Po upieczeniu ostudź.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation