Kuchnia

pieczywo

Bułki ziemniaczane

Składniki:

255g ziemniaków100g mąki żytniej razowej150g mąki pszennej (typ 550)45g wody1 łyżka oliwy z oliwek10g drożdży świeżych1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie w mundurkach. Ostudzić i obrać. Ziemniaki przecisnąć przez praskę.Ziemniaki, oliwę, sól, pokruszone drożdże, mąki i wodę zagnieść robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Zagniatać 10 minut na najniższych obrotach). Ciasto wstawić do lodówki na noc lub na 8- 10 godzin.Następnie z ciasta uformować bułki i obtoczyć je w mące żytniej. (Zrobiłam 6 bułek). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i przykryte ściereczką pozostawić na ok. 50- 60 minut do wyrośnięcia.

Bułki zaraz po uformowaniu:

Bułki po wyrośnięciu:

Piekarnik rozgrzać do 250°C.Bułki naciąć z góry. Bułki wstawić do piekarnika, spryskując piekarnik obficie wodą. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec kolejne 10- 15 minut, aż bułki ładnie się zarumienią.Gotowe bułki wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić co najmniej na 30min. do ostygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation