Kuchnia

pieczywo

Prosty chleb pszenny
Składniki:
500 g mąki pszennej chlebowej lub ewentualnie pszennej tortowej
25 g świeżych drożdży lub 7g suchych
1 płaska łyżka cukru
270 ml letniej wody
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżeczka soli
opcjonalnie sezam lub mak


Jak upiec chleb?
jak zrobic chleb Krok 1
Do miseczki kruszymy 25 g świeżych drożdży, dodajemy 1 płaską łyżkę cukru, łyżkę mąki oraz letnią wodę (ok. 100 ml). Mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.

(W przypadku drożdży instant nie robimy rozczynu tylko mieszamy po prostu wszystkie składniki i zagniatamy gładkie ciasto.)

Do większej miski wsypujemy przesianą (ok. 480g) mąkę, 1 łyżkę miękkiego masła, 170 ml letniej wody, łyżeczkę soli oraz wyrośnięty rozczyn. Całość wyrabiamy za pomocą robota kuchennego (z końcówką – hakiem do ciast drożdżowych) lub zagniatamy ręcznie. Gdy ciasto będzie już elastyczne (ja ok. 10 minut wyrabiałam w robocie kuchennym) to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na minimum 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

chleb pszenny Krok 2
Wyrośnięte ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy na 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia. Wierzch pryskamy odrobiną wody (można też posmarować wodą za pomocą pędzelka kuchennego). Przykrywamy ściereczką.

Po tym czasie lekko nacinamy nożem i opcjonalnie posypujemy odrobiną sezamu lub maku. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, przez 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy jeszcze przez 13-15 minut. PS. W piekarniku można piętro niżej wstawić foremkę z nalaną wodą, aby w trakcie pieczenia było nieco pary, dzięki czemu chleb będzie mieć fajną chrupiącą skórkę. W trakcie pieczenia możesz też ponownie spryskać wodą wierzch chleba.

Studzimy na kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation