Kuchnia

pieczywo

Od A do Z ugotujesz: Cieplutkie bułeczki z wędzonym łososiem i makiem
SKŁADNIKI

2,5 szklanki mąki
paczuszka suszonych drożdży
odrobina skórki z cytryny
2 łyżki drobno posiekanego koperku
1 łyżka maku
2 łyżki oliwy z oliwek
140 ml mleka
25 g miękkiego masła
1 łyżeczka trzcinowego cukru
sól i pieprz
100 g łososia wędzonego
100 g tartego parmezanu
mleko do posmarowania wierzchu
3 jaja

PRZYGOTOWANIE

Mąkę, drożdże, sól, pieprz i cukier wsyp do miski, wbij jaja, dodaj pokrojone drobno masło, skórkę z cytryny i parmezan. Wlej lekko podgrzane mleko i oliwę, dodaj mak i zacznij wyrabiać ciasto. Kiedy ciasto będzie odchodzić już od rąk dodaj posiekanego łososia z koperkiem delikatnie wmasuj go w ciasto, tak aby łosoś nie stracił swojej struktury.
Wyłóż na stolnicę. Podziel na 6 części, podsyp mąkę i wyrabiaj okrągłe bułeczki. Posmaruj wierzchy mlekiem i posyp makiem. Piecz w 180 stopniach C ok. 40 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation