Kuchnia

pieczywo

SIMIT- TURECKIE BAJGLE
przepis od Moniki z GOTUJE BO LUBI
10 sztuk

7 g suchych drożdży
220 g letniej wody
100 ml letniego mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki oliwy
650 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka soli

1/3 szklanki melasy
1 1/2 szklanki sezamu

Letnią wodę, mleko, cukier, oliwę i drożdże połączyć razem i odstawić do czasu aż drożdże zaczną "bąbelkować". Gdy się to stanie z reszty składników, czyli mąki, jajka oraz soli i zaczynu drożdżowego wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Wierzch ciasta posmarować odrobiną oliwy i przykryć folią spożywczą po czym odstawić do podwojenia swojej objętości w ciepłe miejsce, powinno to zająć około godziny.
Wyrośnięte ciasto należy odgazować i podzielić na 10 równych kawałków, które po uformowaniu w kulkę ułożyć na blacie na około 15 minut do podrośnięcia. Po tym czasie można formować bajgle formując z kulek w rękach długie wałki (około 70 cm długości) które następnie należy złożyć na pół, okręcić wokół własnej osi, tak aby powstał świderek i końcami złączyć ze sobą. Uformowane bajgle układać na blacie podsypanym mąką. Gdybym za mało obrazowo opisała jak składać bajgle polecam zajrzeć TU, GDZIE MOŻNA ZNALEŹĆ TAKŻE ORYGINALNY PRZEPIS.
Bajgle powinny wyrastać jeszcze minimum 30 minut. W tym czasie należy podprażyć sezam na patelni uważając aby się nie przypalił i przygotować miksturę do maczania bajgli, mieszając ze sobą 1/3 szklanki melasy oraz 1/2 szklanki wody. Wyrośnięte bajgle maczać w tak przygotowanym roztworze z obydwu stron po czym obtoczyć w prażonym sezamie i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym na 200 stopni C przez około 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation