Kuchnia

pieczywo

Chleb pszenny z ziarnami idealny


ROZCZYN :
300 g ciepłego mleka
40 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
Do dużej miski wlać mleko, dodać drożdże i cukier, wszystko wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się. Odstawić na 10 minut, aż rozczyn będzie się pienił.

CIASTO WŁAŚCIWE :
rozczyn
500 g mąki pszennej typ 650
25 g oliwy z oliwek ( ja daję olej winogronowy, może też być zwykły rzepakowy)
1 łyżeczka soli
100 g ulubionych ziaren ( u mnie pestki dyni i siemię lniane)
Do pracującego rozczynu dodajemy mąkę, oliwę, sól i ziarna. Zagniatamy zwarte ciasto przez około 10 minut, następnie wkładamy je do miski wysmarowanej olejem, nakrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto uderzamy pięścią w celu odgazowania i formujemy bochenek. Układamy go na papierze do pieczenia lub macie silikonowej wysypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe, bez przeciągu miejsce do wyrośnięcia na 15 minut. W czasie wyrastania piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

DODATKI :
1 jajko
1 łyżka mleka
sezam lub siemię lniane do posypania
W miseczce jajko mieszamy z mlekiem. Wyrośnięty chleb nacinamy ostrym nożem i za pomocą pędzelka smarujemy mieszanką jajeczną. Następnie posypujemy obficie siemieniem lnianym lub sezamem. Gorący piekarnik spryskujemy zimną wodą i wkładamy blaszkę z chlebem. Pieczemy chlebek przez około 45 minut, po 30 minutach pieczenia piekarnik ponownie spryskujemy zimną wodą. Upieczony chleb postukany od spodu wyda głuchy odgłos. Gorący chleb wyjmujemy na kratkę, spryskuje zimną wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation