Kuchnia

ciasta

CIASTO KUKUŁKA – to propozycja zdecydowanie dla dorosłych :) wyczuwalny posmak alkoholu dodaje ciastu uroku.

Składniki:
Biszkopt

6 jajek
60 g mąki pszennej
120 g mąki ziemniaczanej
180 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
9 łyżek zimnej wody
2 łyżki kakao
Masa czekoladowa

3 łyżki kawy (mielonej, nie rozpuszczalnej)
100 g gorzkiej czekolady
200 g mlecznej czekolady
4 kieliszki wódki
Masa śmietanowa

1 l śmietany kremówki 36%
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki cukru
Dodatkowo

duże opakowanie okrągłych biszkoptów
kakao do oprószenia ciasta
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodać zimną wodę i cukier. Gdy składniki dobrze się połączą dodawać po jednym żółtku cały czas miksując. Mąki przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, suche składniki delikatnie połączyć z pianą. Prostokątną blachę do pieczenia (o wymiarach 22×33 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyciągnąć, wystudzić i przeciąć na dwa blaty.
Kawę zalać filiżanką wrzącej wody (ok. 125 ml), a następnie przelać przez sitko (w celu pozbycia się fusów) do rondelka. Dodać połamane czekolady oraz wódkę. Wszystko razem podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę zdjąć z palnika i ostudzić.
Żelatynę rozpuścić w małej ilości ciepłej wody (tyle tylko żeby żelatyna się rozpuściła) i lekko przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i rozpuszczoną żelatynę.
Na dolnym blacie ciasta rozsmarować połowę ubitej śmietany, na śmietanie wyłożyć warstwę biszkoptów, na biszkoptach wyłożyć wystudzoną masę czekoladową, na masie czekoladowej wyłożyć pozostałą śmietanę i przykryć drugim blatem. Gotowe ciasto oprószyć kakao. Przed podaniem ciasto schłodzić.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation