Kuchnia

ciasta

Składniki:

na biszkopt :

5 jajek
szczypta soli
165 g cukru
125 g mąki tortowej
50 g mąki ziemniaczanej

Przygotować biszkopt:

Odważyć potrzebne składniki, mąki wymieszać i przesiać przez sitko..
Piekarnik rozgrzać do 165 ºC.

Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Dodać szczyptę soli i ubić mikserem na sztywną pianę (nie dłużej-żeby nie „przebić” białek).
Stopniowo dodawać cukier, ubijać aż piana zgęstnieje.
Dodać żółtka i dalej ubijać.
Na koniec dodać przesiane mąki i wyłączonym mikserem lub szpatułką wmieszać delikatnie w masę.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować.
Przelać pianę biszkoptową do formy i wyrównać,
Piec około 45-50 minut.
Wyjąć, upuścić dwukrotnie blaszkę z wysokości kilkudziesięciu cm na przygotowaną deskę (dzięki temu biszkopt nie opada). Wystudzić w temp. pokojowej.

na truskawkową piankę:

500 ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30%
450 g mrożonych truskawek
2 truskawkowe galaretki *
350 ml wrzątku
+cukier puder do oprószenia

Przygotować nadzienie truskawkowe.
Zagotować wodę, odmierzyć 350 ml .
Dokładnie rozpuścić dwie galaretki w podanej ilosci wrzątku.
Ubić śmietanę „na sztywno”- uważając, żeby jej nie przebić.
W dużej misce umieścić zamrożone truskawki, zalać gorącą galaretką i zblendować całość.
Do masy truskawkowej przełożyć ubitą śmietanę i na wolnych obrotach miksera połączyć całość.

Biszkopt przekroić na 2 blaty.
Przełożyć masę między blaty biszkoptowe i wstawić ciasto do lodówki na około pół godziny lub dłużej- masa powinna szybko stężeć. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Uwaga: ciasto można zrobić w dużej prostokątnej blaszce o wymiarach około 25 na 38 warstwy biszkoptu i masy będą cieńsze niż u mnie, ja robiłam je tym razem w kwadratowej blaszce o boku 27 cm.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation