Kuchnia

ciasta

Orzechowy jabłecznik z kremem budyniowym

Czas przygotowania całego ciasta to ok 1,5 godziny.

Biszkopt orzechowy:
150g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
110 g mąki tortowej
6 jajek
220 g cukru
5g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)

Nadzienie jabłkowe:
1,2 kg jabłek
sok z polowy cytryny
1 galaretka cytrynowa
cukier do smaku

Krem budyniowy:
500 ml mleka
2 żółtka
30g cukru (2łyżki)

10g cukru waniliowego
30g mąki pszennej(3 łyżki)
20g łyżki mąki ziemniaczanej(2 łyżki)
200 g masła

Polewa:
100g czekolady gorzkiej
50g masła



Wymiary blaszki: 21x30

Wykonanie biszkoptu:
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijając dodajemy powoli żółtka, ubijamy do połączenia. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,oraz zmielone orzechy .Delikatnie mieszamy. Przelewamy do blaszki o wymiarach21x30.Piec w tem.180 C ok 20 minut.

Nadzienie jabłkowe: Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach do garnka w który będą się smażyć. Dodajemy sok z cytryny oraz wsypujemy suchą galaretkę. Zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia.

Wykonanie kremu budyniowego:
Do miski wlewamy 150 ml mleka, dodajemy żółtka, obie mąki i miksujemy. W garnku zagotowujemy resztę mleka z oba cukrami .Na gotujące mleko wlewamy mieszankę budyniową i zagotowujemy cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ucieramy na jasny puch. Po łyżce dodajemy zimny budyń.

Polewa:
Masło roztopić wraz z czekoladą.

Składanie ciasta:
Wystudzony biszkopt orzechowy przekrawamy na pół. Na pierwszą część ciasta wykładamy nadzienie jabłkowe, przykrywamy drugim biszkoptem, lekko dociskamy. Na górę wykładamy krem budyniowy, polewamy czekoladą i posypujemy orzechami. Wkładamy do lodówki na ok.2 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation