Kuchnia

ciasta

Bułki śniadaniowe

Składniki

20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych (instant)
½ łyżeczki cukru
2 łyżki letniej wody
400 g jasnej mąki pszennej np. typ 550
50 g mąki pszennej razowej typ 1850 lub 2000

1 łyżeczka soli
25 g oleju
250 g letniej wody

Dodatkowo:
3-4 łyżki mleka do posmarowania bułek
2-3 łyżki maku
2-3 łyżki sezamu

Przygotowanie
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier i 2 łyżki letniej wody. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Jeśli dajemy drożdże suche należy je od razu dodać do mąki, wraz z cukrem, ale pomijając te 2 łyżki wody.

Oba rodzaje mąki połączyć z solą, dodać olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni.

Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Z każdej uformować w miarę równe i gładkie bułki. Aby miały ładny kształt najlepiej z kawałka ciasta uformować nieduży placek i zawinąć jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować). Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu. Lekko spłaszczyć . Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.

Wyrośnięte bułki posmarować mlekiem i naciąć ostrym nożem. Wierzch posypać makiem i sezamem.

Pieczenie
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, program „góra + dół”.

Wyrośnięte bułki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut, do czasu gdy bułki się zrumienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation