Kuchnia

ciasta

Dlaczego warto dodać olej do biszkoptu?
Przepis na prosty i smaczny biszkopt z olejem
Z poniższych proporcji przyrządzicie wysoki biszkopt o średnicy 20 cm.

Składniki:
160 g mąki pszennej
140 g cukru
4 duże jaja
40 ml oleju
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
Przygotowanie:

Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je. W trakcie tego procesu stopniowo dodajemy cukier oraz cukier z wanilią. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia cukru. Powinna powstać gęsta piana. Olej mieszamy z żółtkami. Masę wlewamy do piany z białek i miksujemy na niskich obrotach, aż uzyskamy jednolitą masę.

Masę łączymy z suchymi składnikami przy pomocy łopatki. Następnie przekładamy ją do formy i pieczemy około 45 minut. Patyczek wbity w ciasto powinien być suchy.

Po upieczeniu biszkopt wyjmujemy z piekarnika i uderzamy lekko dnem formy o blat, a następnie odstawiamy go do wystudzenia. Wyjmujemy z formy dopiero po całkowitym wystudzeniu i przekładamy ulubionymi dodatkami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation