Kuchnia

ciasta

Michałek

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

biszkopt:
7 jajek
1 szklanka cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

krem michałkowy:
250 g czekoladowych cukierków michałków
500 g serka mascarpone
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody)

warstwa z bitej śmietany:
500 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
2 opakowania śmietan-fix

dodatkowo:
1 dżem wiśniowy (250 g)
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
100 g orzechów laskowych lub innych
wiśniówka do nasączenia lub herbatka owocowa


Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40 min. w temp. 180 st. Przestudzony biszkopt przekrawamy na dwa blaty. Następnie wykonujemy krem michałkowy. 200 ml śmietanki 30% ubijamy z cukrem oraz serkiem mascarpone na sztywny krem (krótko, aby krem się nie zważył) i wlewamy rozpuszczoną, zimną kawę. Delikatnie mieszamy. Na koniec wrzucamy do masy cukierki starte na tarce o grubych oczkach i wszystko jeszcze raz mieszamy. 500 ml śmietanki 30% ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Pierwszy blat ciasta nasączamy wiśniówką lub herbatą owocową i smarujemy dżemem. Następnie rozsmarowujemy masę michałkową.
Ciasto przykrywamy drugim blatem. Na wierzch wykładamy ubitą śmietanę oraz ozdabiamy startą czekoladą i posiekanymi orzechami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation