Kuchnia

ciasta

sernik z bitą śmietaną i toffi

spód:
200 g herbatników
kilka łyżek roztopionego masła

Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Formę od zewnątrz owinąć szczelnie folią spożywczą. Herbatniki zmiksować blenderem, dodać masło i dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy i wyrównać. Wstawić do lodówki na 15 minut.

masa serowa:
400 g tłustego twarogu
250 g mascarpone
160 g cukru
2 jajka

Twaróg zmielić dwa razy, dodać mascarpone oraz cukier i ucierać mikserem. Cały czas mieszając wbijać po jednym jajku do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Gotową masę przełożyć na schłodzony spód w tortownicy i wyrównać. Formę z ciastem włożyć do większego naczynia żaroodpornego i wypełnić je do 1/2 wysokości tortownicy gotującą się wodą. Całość wstawić do piekarnika i piec w 160ºC przez 90 minut. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia. Ostudzony sernik razem z formą wstawić do lodówki na ok. 6 godzin lub na całą noc. Następnie wyjąć z formy i dokończyć.

wierzch:
400 ml kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
kilka łyżek masy kajmakowej
1-2 szczypty soli
orzeszki ziemne

Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i wyłożyć na wierzch sernika. Masę kajmakową podgrzać w rondlu do uzyskania płynnej konsystencji, dodać sól i wymieszać do rozpuszczenia. Mieszankę lekko przestudzić i polać nią sernik. Ciasto udekorować orzeszkami ziemnymi.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation