Kuchnia

ciasta

Tort brownie z masłem orzechowym
SKŁADNIKI
20 PORCJI
CIASTO BROWNIE
125 ml soku pomarańczowego*
1 i 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
200 g gorzkiej czekolady
200 g masła
250 g drobnego cukru
3 jajka
80 ml jogurtu naturalnego
170 g mąki
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
PRZEŁOŻENIE
100 g miękkiego masła
250 g serka mascarpone
1 op. cukru wanilinowego
4 łyżki cukru pudru
ok. 450 g masła orzechowego
ORAZ
Polewa z SOLONEGO KARMELU
DODAJ NOTATKĘ
PRZYGOTOWANIE
CIASTO BROWNIE
Dno tortownicy o średnicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz, pozostawiając brzegi papieru na zewnątrz formy. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C.
Do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać kawę i wymieszać. Dodać połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone na kawałki masło. Podgrzewać na malutkim ogniu, aż składniki się roztopią, nie podgrzewać za bardzo masy.
Po roztopieniu od razu odstawić z ognia. Dodać cukier i wymieszać. Jajka wbić do czystej miski, dodać jogurt i wymieszać łyżką. Do jajek wlać masę czekoladową i wymieszać.
Do czystej miski wsypać mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia, sodę i kakao, wymieszać. Wsypać do masy czekoladowej i wymieszać na jednolitą masę.
Przelać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez ok. 1 godzinę. Po upieczeniu sprawdzić patyczkiem czy nie jest już oblepiony surowym ciastem. Całkowicie ostudzić.
Przekroić na 3 blaty (najłatwiej gdy jest dobrze zastygnięte i chłodne). Może się kruszyć więc postępujemy z nim delikatnie. Blaty możemy przenosić na cienkich plastikowych podkładkach. Zachować wszystkie okruszki z ciasta do dekoracji boków.
PRZEŁOŻENIE
Masło wyjąć z lodówki i ocieplić. Mascarpone włożyć do misy miksera, dodać cukier puder i cukier wanilinowy i ubijać przez 2 - 3 minuty aż się napuszy, dodać miękkie masło i ubijać jeszcze przez ok. 2 minuty. Dodać masło orzechowe i zmiksować tylko do połączenia się składników na jednolitą masę.
Masę podzielić na 3 części, 2 części wykorzystać do przełożenia blatów ciasta, ostatnią część wykorzystać na posmarowanie boków i wierzchu tortu.
Okruszkami z ciasta udekorować boki. Wstawić do lodówki na min. 2 - 3 godziny. Tort można przygotować 1 - 2 dni wcześniej. Przechowywać w lodówce lub innym chłodnym miejscu.
Udekorować ostudzoną i zgęstniałą POLEWĄ Z SOLONEGO KARMELU.
WSKAZÓWKI
* 25 ml soku pomarańczowego można zastąpić alkoholem np. brandy, likierem pomarańczowym, rumem
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation