Kuchnia

ciasta

Ciasto kawowo orzechowe z kawową galaretką

Składniki:
Biszkopt orzechowy:*
8 jajek L
8 łyżek cukru
200 g orzechów włoskich mielonych
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kaszy manny
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem kawowy:
0,5 l zimnej kremówki
2,5 łyżki żelatyny
100 ml wody
350 ml wrzątku
4 łyżki świeżo mielonej kawy xCafe
1 puszka mleka słodzonego
2 łyżeczki świeżo mielonej kawy
Galaretka kawowa:
1 litr wrzątku
3 łyżki żelatyny
3 kopiaste łyżki świeżo mielonej kawy
2 łyżeczki cukru waniliowego
cukier do smaku
likier kawowy
Przygotowanie:
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać do momentu aż masa jajeczna będzie sztywna. Orzechy, mąkę, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać. Dodawać niewielkimi porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Wymieszaną jednolitą masę wylać na blaszkę o wymiarach 35*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 25 minut. Upieczony biszkopt wyjąć odwróconą formę do góry dnem ułożyć na metalowej kratce i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Krem kawowy:
Najpierw kawę zalać wrzątkiem, zaparzyć, ostudzić i przelać przez gęste sitko uważając by fusy nie dostały się nam do naparu.
Zimny napar wymieszać z mlekiem. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie wlać do masy mleczno kawowej i wymieszać. Gdy masa zacznie nam lekko tężeć należy ubić zimną kremówkę na sztywno. Dodawać porcjami do masy mleczno kawowej i delikatnie mieszać. Pod koniec wsypać 2 łyżeczki kawy i wymieszać na jednolitą masę.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć likierem kawowym. Wylać około 3/4 kremu kawowego przykryć drugim biszkoptem i rozsmarować resztę kremu. Odłożyć do stężenia na około 1 godzinę.
W między czasie przygotować galaretkę kawową.
Kawę zalać wrzątkiem i zaparzyć. Przelać przez gęste sitko uważając na fusy. Powinno być około 650-700 ml naparu. Do jeszcze ciepłego naparu wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać by się rozpuściła. Dodać cukier waniliowy i dosłodzić do smaku.
Odłożyć do ostudzenia i gdy galaretka zacznie tężeć wylać na górę ciasta.
Ciasto najlepiej przygotować wieczorem i schłodzić w lodówce.
*Można składniki podzielić na pół i upiec dwa osobne biszkopty.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation