Kuchnia

kasza jaglana

Kasza jaglana z sosem z porów i łososia

Kasza jaglana z sosem z porów i łososia
Uważam, że połączenie porów z łososiem wypadło całkiem nieźle. W związku z wykorzystaniem śmietanki 30%, dania tego nie można zaliczyć do grupy dietetycznych, ale polecam spróbowanie. :) Sos może wyjść zbyt rzadki, dlatego do poprawy gęstości oraz smaku dodałem również 2 plastry sera camembert.

Kasza jaglana z sosem z porów i łososia

Składniki:
- kasza jaglana (ilość dowolna)
- 2 pory
- cebula
- ser camembert
- ok 250g łososia
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- śmietana 30%

Kasza jaglana z sosem z porów i łososia


Przygotowanie:

Gotujemy kaszę jaglaną.
Pory kroimy wzdłuż na pół, a następnie na cienkie plastry.
Cebulę kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pory oraz cebulę i podsmażamy do miękkości. Uwaga, aby nie przypalić.
Kiedy por i cebula zeszklą się, dodajemy pokrojonego w kostkę łososia i podsmażamy bardzo krótko.
Całość zalewamy śmietaną (małe opakowanie śmietany 30-tki)
Dodajemy sól, pieprz.
Opcjonalnie, jeżeli sos jest zbyt rzadki, możecie dodać również 2 plasterki sera camembert. :)

Podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Na koniec posypujemy gałką muszkatołową.

Voila!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation