Kuchnia

kasza jaglana

ŻURAWINOWY "SERNIK" JAGLANY

ŻURAWINOWY "SERNIK" JAGLANY
Słowo sernik jest oczywiście na wyrost bo w tym cieście nie ma grama sera ale jego smak i tekstura jest bliskie pieczonym sernikom. Kasza jaglana i nerkowce to baza tego ciasta a smakowym dodatkiem są suszone żurawiny, które nadają ciastu koloru i kwaskowatego smaku.
Sernik po upieczeniu powinien sobie po leżakować w chłodzie kilka godzin by się zsiąść. Cisto przyozdobiłem kiwi (następny element kwaskowatości) i karmelizowanymi jabłkami.
Ten rodzaj ciasta daje wiele możliwości smakowych więc za niedługo następna odsłona SERNIKA jaglanego :-)


SKŁADNIKI:

- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka nerkowców
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 1,5 szklanki suszonej żurawiny
- szklanka mleka roślinnego (u mnie migdałowe)
- syrop z agawy w ilości zapewniającej słodki smak
- sok z 1 limonki
- owoce do przybrania
- 2 łyżki oleju kokosowego

WYKONANIE:

- nerkowce i żurawinę namoczyć w wodzie przez 5 godzin (na noc)
- kaszę jaglaną przelać na sicie kilkakrotnie gorącą wodą (pozbycie się goryczki) i ugotować w 4 szklankach wody do momentu rozklejenia się jej (ok. 30 minut). Wystudzić i zmiksować blenderem (masa jest dość gęsta ale taką pozostawić)
- nerkowce i szklankę żurawiny zmiksować z mlekiem migdałowym i dodać do kaszy jaglanej, dodać skrobię i sok z limonki oraz olej i syrop z agawy. Wymieszać dokładnie
- tortownice wyłożyć papierem do pieczenia (boki i spód), wyłożyć masę i piec ok. 40 minut w 180°C
- ciasto wystudzić a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Przyozdobić owocami
SMACZNEGO ;)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation