Kuchnia

Kuchnia

Cytrusowo ziołowy kurczak z grilla – całość ma około 500 kcal, jeżeli podzielimy kurczaka na 4 porcje (po 2 kawałki) to każda będzie miała około 125 kcal

Składniki:

2 filety z kurczaka 400 g
1 cytryna
1 pomarańcza
5 ząbków czosnku
1 cebula
2 łyżeczki oliwy
przyprawa włoska (można użyć bazylii i oregano), papryka w proszku, cebula w proszku, sól, pieprz,
garść posiekanego tymianku i listków rozmarynu

Przygotowanie:

Filety z kurczaka przekrój na 2 części, rozbij lekko tłuczkiem. Z soku z połowy cytryny, połowy pomarańczy, oliwy , ząbka czosnku zrób marynatę, dodaj do niej posiekane zioła, przyprawę włoską, paprykę i cebulę suszoną oraz sól i pieprz – dodaj trochę wody, aby wystarczyło marynaty na całe mięsko. Zanurz kawałki kurczaka w marynacie i odstaw do lodówki na pół godziny. Na folii aluminiowej układaj po jednym kawałku kurczaka, obłóż go plasterkiem pomarańczy i cytryny, kawałkiem cebuli, dodaj ząbek czosnku i ewentualnie trochę świeżego tymianku i rozmarynu, jeśli lubisz mocno ziołowy aromat. Zwiń każdy kawałek kurczaka w paczuszkę i piecz na rozgrzanym grillu po 7-10 minut z każdej strony.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation