Kuchnia

dania rybne

Śledź w paprykowej salsie

Ostrość salsy możemy sobie dopasować wg własnych upodobań, ja dałam 2 łyżeczki ostrej papryki i 1 pieprzu, sos wyszedł delikatnie ostry. Jeśli lubicie bardziej ostre potrawy dodajcie więcej przypraw. Sam śledzik doskonale komponuje się w papryce, delikatny i kruchy, naprawdę smaczny :)

Składniki:

500 g śledzi na tacce
2 papryki czerwone
4 ogórki konserwowe
1 cebula
1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
3 łyżki octu
3 łyżki cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Cebulę obrać, pokroić w grubą kostkę, zeszklić na patelni, na niewielkiej ilości oliwy. Paprykę umyć, wydrążyć i pokroić w grubą kostkę, dodać do cebuli. Podsmażać kilka minut, tyle tylko by papryka skruszała, nie rozmiękła. Dodać pokrojonego w kostkę ogórka i koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić. Dodać ocet, cukier i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszać, sprawdzić czy nie trzeba dodać pieprzu lub ostrej papryki. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Śledzie pokroić w 2-3 cm plastry. W pojemniku układać na zmianę śledzie i całkowicie ostudzoną salsę. Pojemnik zamknąć i odstawić do lodówki na 12 godzin do przegryzienia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation