Kuchnia

dania rybne

Śledzie z suszonymi pomidorami, cebulką i marynowanymi borowikami
Próba przedświąteczna sałatki śledziowej z domowymi suszonymi pomidorami. Nigdy nie przygotowywałam śledzi w takiej wersji. Jak będą smakować z pomidorami ze sklepu? Nie wiem, ale warto wypróbować, jeśli nie mamy własnej roboty. Bardzo smakowite. Polecam połączenie suszonych pomidorów, śledzi, cebulki i marynowanych grzybów. Nie podaję proporcji, ale rozsądne ilości poszczególnych składników, pozwolą nam na uzyskać dobry smak sałatki śledziowej.
Śledzie z suszonymi pomidorami, cebulką i marynowanymi borowikami
Potrzebujemy
Śledzie matiasy,
domowe suszone pomidory w oleju,
cebula,
marynowane borowiki lub inne leśne grzyby,
olej
Śledzie moczę w wodzie z mlekiem do chwili aż pozbędę się nadmiaru soli. Zawsze próbuję kawałek, jeśli smak mi odpowiada, wyjmuję śledzie z wody i osuszam papierowym ręcznikiem. Kroję w nieduże kawałki.
Cebulę kroję w kostkę i sparzam wrzącą wodą na sicie.
Wyjmuję pomidory ze słoika razem z ziołami i czosnkiem. Pozbywam się nadmiaru oleju. i miksuję.
Większe marynowane borowiki kroję a te najmniejsze pozostawiam w całości.
Śledzie, pomidory, cebula i grzybki układam warstwami w słoiku i zalewam olejem słonecznikowym.
Na stół świąteczny śledzie można ułożyć warstwami w salaterce.
http://pu.i.wp.pl/bloog/94263531/722689/PB100012_Wf_big.jpg
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation