Kuchnia

dania rybne

Rolmopsy wigilijne
Opublikowany 31 lipca 2012
W naszym domu przygotowania do Świąt zaczyna się od przygotowania bigosu do słoików, upieczenia pierniczków, oraz przygotowania rolmopsów, które będą jedną z 12 wigilijnych potraw. Na każde Święta Piotrek przygotowuje rolmopsy w zalewie winno-octowej ze świeżych śledzi lub delikatnie marynowane rolmopsy z solonych śledzi. Rolmopsy wigilijne są aromatyczne, mocno marynowane i bardzo smaczne. Rolmopsy to obowiązkowy składnik świątecznego, sylwestrowego, czy karnawałowego menu, to doskonała zakąska do mocnego alkoholu.

Przepis na Rolmopsy wigilijne w zalewie winno-octowej:
składniki:
świeże śledzie – 6 sztuk
jałowiec – 4 ziarna
ocet – 250 mililitrów
cebula – 1 sztuka
ogórki kiszone słoik – 1 sztuka
liść laurowy – 2 sztuki
koperek – 1 pęczek
gałązka tymianku – 1 sztuka
białe wytrawne wino – 250 mililitrów
3 szklanki wody
1/3 szklanki cukru
pieprz czerwony w ziarnach – 1 łyżka
marchew – 1 sztuka
sól do smaku
Przygotowanie: Śledzie filetujemy, ściągamy skórę. Płaty śledzi nacieramy delikatnie solą. Marchew obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w krążki. Mieszamy białe wino i ocet w jednym naczyniu, dodajemy wodę, cukier i zagotowujemy z cebulą i przyprawami, gotujemy na małym ogniu około 5 minut. Zalewamy filety śledziowe zalewą winno-octową. Studzimy. Ogórki kiszone kroimy wzdłuż, kładziemy na środek każdego fileta, kładziemy gałązkę koperki i plasterek marchewki, zwijamy. Rolmopsy spinamy wykałaczkami. Rolmopsy powtórnie przekładamy do zalewy i zostawiamy na 3-4 dni. Podajemy je bezpośrednio po wyjęciu z zalewy. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation