Kuchnia

dania rybne

ledzie w oleju z cebulką



Składniki:

10 ładnych matiasów

3 średnie cebule

350-400 ml oleju rzepakowego

100 ml oleju z pestek dyni

80 ml białego octu winnego

2 łyżeczki drobnego cukru (ale nie pudru)

2 liście laurowe

4 ziarne ziela angielskiego

pieprz czarny mielony



Przygotowanie:

Matiasy płuczemy, zalewamy letnią wodą. Odstawiamy na 4-5 godzin, odcedzamy.

Śledzie kroimy w 2,5- 3 cm kawałki.

Cebulę obieramy, siekamy w cienkie talarki.

Do oleju rzepakowego dodajemy olej z pestek dyni, ocet winny i cukier. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku czarnym pieprzem.

W słoiku o pojemności 1,5 litra (lub w mniejszych słoikach) układamy na zmianę wartstwę śledzi oraz cebuli.

Wkładamy liście laurowe oraz ziele angielskie.

Zalewamy olejem i wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny (a najlepiej 3 dni).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation