Kuchnia

dania rybne

Majerankowe śledzie w oleju
Składniki:

- 600 g filetów śledziowych a'la matias,

- 2 cebule

- 3,5 ząbki czosnku

- 1 liść laurowy

- majeranek

- olej,

Zalewa octowa:

- 4 szkl. wody,

- 0,5 szkl. octu 10%,

- 3 łyżki cukru,

- 1 płaska łyżka soli,

- 5 ziarenek ziela angielskiego,

- 2-3 listki laurowe .



Śledzie moczymy w bardzo zimnej wodzie przez około 2 h. Zagotować składniki zalewy. Cebulę pokroić w półtalarki i przelewamy lodowatą wodą a następnie zalewamy gorącą ją gorącą zalewą octową. Odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie kroimy w kawałki, najlepiej pod największym skosem i łączymy z zimną zalewą octową i odstawiamy na noc. Następnie śledzie i cebulkę wyjmujemy z zalewy octowej i układamy w słoiku litrowym począwszy od wrzucenia na dno pół ząbka czosnku i liścia laurowego a następnie na przemian śledzie cebula pokrojony w kostkę czosnek, majeranek i tak do momentu wypełnienia słoika, całość zalewamy olejem. Najlepiej takie śledzie przygotować parę dni wcześniej aby smaki się ze sobą ładnie połączyły.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation