Kuchnia

dania rybne

OPIEKANY ŚLEDŹ W POMIDOROWO SŁODKO- KWAŚNYM SOSIE Składniki sosu na około pół kg śledzi:
2 średnie cebule,
pół litra gęstego soku pomidorowego,
1 szklanka wody,
8-9 łyżek octy winnego,
3 łyżki cukru,
sól, pieprz,
łyżka ziela angielskiego,
6-7 liści laurowych,
2-3 łyżki oleju.

Cebulę obrać i pokroić w grubszą kostkę lub w ćwierćtalarki (czyli plasterek przekrojony na cztery). Olej rozgrzać w garnku i podsmażyć na lekko złoty kolor cebulę. Dodać cukier i przesmażyć.
Wlać sok pomidorowy i wodę, wsypać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut mieszając całość.
Dolać ocet winny, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem - do smaku.
Sos powinien być lekko słodki, ale jednocześnie kwaskowaty. Jeśli jest za mało kwaśny, wtedy można dolać więcej octu.

Śledzie:
Wypatroszone surowe śledzie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć lekko w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.


Read more: http://www.daylicooking.pl/2013/12/opiekany-sledz-w-pomidorowym-sodko.html#ixzz3ucQZ1TC3
Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.
Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso przejdzie wspaniałym aromatem pomidorów i przypraw.


Read more: http://www.daylicooking.pl/2013/12/opiekany-sledz-w-pomidorowym-sodko.html#ixzz3ucQbDqYn
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation