Kuchnia

sałatki , surówki

Śledzie w occie - przepis Olgi Smile

Składniki przepisu na Śledzie w occie

• 250 g solonych płatów śledziowych
• 4 cebule
• 0,8 litra wody
• od 150 do 120 ml octu
• 2-3 czubate łyżki cukru
• ziele angielskie
• listki laurowe
• sól

Przygotowanie śledzi w occie

1. Solone płaty śledziowe otwieram z opakowania i myję pod bieżącą wodą.
2. Cebule obieram i kroję w plasterki.
3. W garnku zagotowuję wodę z cukrem, listkami, zielem i szczyptą soli. Dodaję cebulę i gotuję około 1-2 minuty. Gdy cebula jest miękka, wyłączam gaz, dodaje ocet i szybko schładzam zalewę wstawiając garnek do miski z zimną wodą.
4. W słoiku śledzie układam na przemian z cebulą i dodaję zalewę octową. Zamykam i zostawiam na minimum 24 godziny.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation