Kuchnia

sałatki , surówki

Sałatka z pieczonych buraków, fety i orzechów

ok. 200 g młodego szpinaku
100 g fety
garść orzechów pecan
4 średnie buraki
1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
spora szczypta gałki muszkatołowej
1 łyżeczka nasion kolendry
2 łyżki miodu
2 łyżki octu balsamicznego
6 łyżek oliwy extra vergine
1/3 pęczka szczypiorku
łyżka świeżych listków majeranku lub oregano
pieprz, sól

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Buraki obierz ze skóry, pokrój na niewielkie kawałki (nakładając gumowe rękawiczki przeznaczone do kontaktu z żywnością nie ubrudzisz dłoni) i przełóż do miski.
3. W słoiku wymieszaj miód, oliwę, ocet, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i sporo pieprzu.
4. Wlej do buraków mniej więcej połowę dressingu, dodaj zmiażdżone w moździerzu nasiona kolendry i wymieszaj. Przełóż buraki do naczynia do zapiekania, na tyle dużego, by warzywa utworzyły jedną warstwę.
5. Wstaw do piekarnika na 30-40 minut.
6. Szpinak skrop niewielką ilością oliwy, wymieszaj i wyłóż na talerze. Dodaj upieczone buraki i orzechy. Polej dressingiem, dodaj pokruszoną fetę, posiekany szczypiorek i listki majeranku. Możesz również wszystkie składniki po prostu wymieszać w misce i podać w ten sposób.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation