Kuchnia

sałatki , surówki

Zimowa sałatka z komosą ryżową


Składniki na 4 porcje:
2 szklanki komosy ryżowej zwanej quinoa (może też być kasza jaglana)
1 duża pietruszka
1 duża marchewka
1 kwaśne jabłko
2 średnie buraczki
1 szklanka orzechów laskowych, podprażonych na patelni i posiekanych
pęczek pietruszki, posiekany
2 łyżeczki oleju

Składniki na dressing:
4 łyżki oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia
2 łyżki syropu klonowego lub miodu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka kminku podprażonego chwilę na suchej patelni
¼ łyżeczki chili
½ łyżeczki soli

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Komosę zalać 1 litrem osolonej wody i gotować przez około 20 minut na małym ogniu do czasu, aż wchłonie wodę i będzie miękka.
W tym czasie buraki, marchew i pietruszkę wyszorować, natrzeć olejem i ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piec 15 – 20 minut.
W czasie kiedy warzywa pieką się, a komosa gotuje, jabłko pokroić na bardzo drobną kostkę oraz wymieszać wszystkie składniki dressingu.
Ugotowaną komosę przesypać do dużej miski i kilka razy porządnie wymieszać widelcem. Zostawić do ostudzenia, w tym czasie warzywa korzeniowe pokroić w drobne paseczki na jeden kęs. Następnie dodać je do komosy razem z orzechami, jabłkiem, natką i wymieszanym dressingiem, porządnie wymieszać. Dobre na ciepło, ale jeszcze lepsze na zimno lub po podgrzaniu następnego dnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation