Kuchnia

sałatki , surówki

Czerwona kapusta z pomarańczowym winegretem

Czerwona kapusta świetnie smakuje w słodkawym wydaniu z marchewką, gruszkami i rodzynkami. Smak warzyw podkreśli kwaśno-pikantny sos z musztardą.

Składniki:

2 gruszki
3 łyżki soku z cytryny
500 g czerwonej kapusty
2 marchewki
100 g rodzynek
2 szalotki

Sos:
5 łyżek oleju
2 łyżki musztardy z ziarnami gorczycy
łyżka octu winnego
zmiażdżony ząbek czosnku
wyciśnięty sok i skórka otarta z połówki pomarańczy
łyżeczka cukru
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Olej utrzyj z musztardą, octem i czosnkiem, dopraw sokiem i skórką z pomarańczy, cukrem, solą i pieprzem. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w plasterki i polej sokiem z cytryny. Kapustę drobno posiekaj. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Cebulki pokrój w kostkę. Do miski włóż gruszki, kapustę, marchewkę, rodzynki oraz szalotki. Nie mieszaj. Przykryj i odstaw na godzinę. Tuż przed podaniem polej sałatkę lekko podgrzanym sosem i wymieszaj.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation