Kuchnia

sałatki , surówki

Sałatka z pieczonych warzyw i halloumi z pomarańczami

4 marchewki
4 pietruszki
1 pomarańcza
ok. 100 g halloumi
1 łyżka miodu
2 gałązki rozmarynu
trochę podsuszanego tymianku
oliwa extra vergine
trochę świeżej kolendry

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
2. Pokrój marchewki i pietruszki wzdłuż na ćwiartki i wrzuć do miski. Wlej trochę oliwy, dodaj posiekany rozmaryn i tymianek, szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.
3. Rozłóż warzywa pojedynczą warstwą na blasze, polej miodem i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut. W czasie pieczenia możesz raz albo dwa przemieszać warzywa, by upiekły się równomiernie.
4. W tym czasie okrój nożem pomarańczę, odcinając skórę, i pokrój owoc w plastry.
5. Skrop plastry niewielką ilością oliwy i usmaż na patelni grillowej. Zdejmij pomarańczę z patelni i dodaj pokrojony w kostkę oraz lekko natłuszczony ser. Smaż krótko, przewracając, aż ładnie się zrumieni.
6. Skomponuj sałatkę z pomarańczy, upieczonych warzyw, sera i świeżej kolendry.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation