Kuchnia

sałatki , surówki

Sałatka z fasolką szparagową i serem halloumi – Smaki na talerzu

około 10 sztuk małych, młodych ziemniaków
około 200 g zielonej fasolki szparagowej
1 op. sera halloumi
1/2 sałaty lodowej
sok wyciśnięty z 1 małej cytryny
6 łyżek oliwy
1 łyżka musztardy francuskiej
1-2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
sól, pieprz
Wyszorowane ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy na połówki lub ćwiartki.

Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Przesmażamy na niej pokrojony na plasterki ser halloumi. Osączamy na ręczniku papierowym.

Na półmisku rozkładamy umytą, osuszoną, a następnie porwaną na mniejsze części sałatę lodową. Rozkładamy na niej ziemniaki, fasolkę oraz ser halloumi.

3-4 łyżki oliwy mieszamy z 1-2 łyżkami soku z cytryny oraz musztardą francuską. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy z posiekaną natką. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation