Kuchnia

sałatki , surówki

bistro mama: Sałatka z wędzonym twarogiem


Składniki:
150 g kaszy bulgur lub jaglanej
200 g wędzonego twarogu
1 czerwona papryka
100 g ziaren słonecznika
3 ogórki kiszone
1 mała czerwona cebula (lub cebula dymka)
50 ml oleju rzepakowego
2 łyżeczki soku z cytryny
sól, pieprz
Poniżej kursywą wypisałam składniki, które podane są w oryginalnym przepisie, ale ja ich akurat pod ręką nie miałam:
1 pęczek natki pietruszki, posiekany
1 pęczek rukoli, posiekany
4 łyżki kaparów
150 g marynowanych podgrzybków
Przygotowanie:
Kaszę bulgur lub jaglaną płuczemy i gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia.
Paprykę myjemy, układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Po tym czasie zawijamy na 10 minut w folię aluminiową, aby papryka zaparowała i obieramy ją ze skórki, która powinna łatwo schodzić. Obraną paprykę pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę.
Kaszę mieszamy z pokrojoną papryką, cebulą, słonecznikiem, posiekaną pietruszką i rukolą, kaparami i pokrojonymi podgrzybkami. Wszystkie składniki razem mieszamy w misce, dodajemy olej, sok z cytryny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation