Kuchnia

Przepisy

Makaron ryżowy z warzywami i pikantnym sosem orzechowym

Składniki (2 porcje):

100 g makaronu ryżowego;
1 papryka (u mnie pół na pół pomarańczowa i czerwona);
1 marchewka;
4 łyżki mrożonego groszku;
garść zielonej fasolki szparagowej;
1/2 pora;
3 łyżki pędów bambusa;
1 łyżeczka startego na tarce o drobnych oczkach korzenia imbiru;
1 ząbek czosnku.
Sos orzechowy:

1/3 szklanki wody/bulionu/naparu z zielonej herbaty;
2 łyżki masła orzechowego;
1 łyżka syropu klonowego;
2 łyżki ciemnego sosu sojowego;
1/2 łyżeczki chilli;
ziarna sezamu, orzeszki ziemne i szczypiorek do dekoracji.
Przygotowanie:

Makaron ryżowy przygotować według przepisu na opakowaniu

Marchewkę obrać i razem z umytą papryką pokroić w cienkie paseczki. Por pokroić w półplasterki a pędy bambusa odsączyć z zalewy i opłukać. Jeżeli fasolka szparagowa jest długa, to przeciąć ją na pół. Na patelnię wrzucić marchewkę. Chwilkę podsmażać po czym dodać paprykę, fasolkę, por, groszek i pędy bambusa i dalej smażyć, aż warzywa zmiękną (około 15 minut).

Wymieszać ze sobą składniki na sos (najlepiej zblendować).

Do smażących się warzyw dodać imbir i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Następnie wrzucić przygotowany makaron i zamieszać. Po chwili wlać sos, lekko zamieszać i wyłączyć gaz. Przełożyć do miseczek, posypać ziarnami sezamu, orzeszkami ziemnymi i posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

http://www.oatmealandfigs.pl/makaron-ryzowy-z-warzywami-i-sosem-orzechowym/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation