Kuchnia

Przepisy

Zdrowe kolorowe chipsy z warzyw

Składniki (na 2 spore miski):

- 1 średni batat
- 1 ziemniak fioletowy
- 1 marchew
- 1 ziemniak zwykły
- 1 burak
- 1 korzeń pietruszki
- 1 topinambur
- 1–2 rzodkiewki
- olej do posmarowania chipsów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Zanim wrzucicie całą blachę warzywnych talarków do pieca, zróbcie małą próbę na kilku sztukach, która określi dokładnie czas pieczenia. Każdy piekarnik inaczej piecze i chipsy też u każdego mogą być różnej grubości, dlatego czas pieczenia musi być dopasowany indywidualnie.

Talarki powinny mieć ok. 1 mm grubości, maksymalnie 2 mm. Wycinanie ich najszybciej wychodzi z użyciem mandoliny, ale nie jest ona niezbędna – za pomocą noża też powinno się udać.

Warzywne plasterki wykładamy na blachę wyłożoną papierem, wcześniej można je lekko posmarować olejem z obu stron, za pomocą pędzla lub palca. Posmarowane olejem będą nieco cięższe, ale będą bardziej przypominać w smaku klasyczne chipsy i będą bardziej chrupiące.

Chpsy należy piec 10–15 minut w temperaturze 200°C. Buraki pieką się najdłużej, więc lepiej upiec je osobno. W połowie czasu pieczenia wyjmujemy blachę z pieca i delikatnie przewracamy talarki na drugą stronę. Serwujemy od razu, z dodatkiem soli lub bez.

http://www.hellozdrowie.pl/zdrowe-jedzenie/zdrowe-chrupacze-telewizyjne
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation