Pieczone chrupki z ciecierzycy - na ostro i na słodko
Składniki:
- 2,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy * (400 g)
Wersja pikantna:
- 1/4 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki cayenne lub chili w proszku
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki oleju/oliwy
- 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Wersja słodka:
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka syropu/melasy
- szczypta suszonej wanilii (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka wybranego cukru, dla chrupkości (opcjonalnie)
* gotowanie ciecierzycy: najlepiej ugotować od razu całą paczkę. Najpierw moczymy ją w wodzie przez noc, następnego dnia odcedzamy, przepłukujemy wodą, wsypujemy z powrotem do garnka, dodajemy dużo świeżej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 1,5 godziny. Po tym czasie odcedzamy dokładnie na durszlaku i używamy do pieczenia i innych potraw. Takie gotowane w dużej ilości strączki można też podzielić na porcje i zamrozić, dzięki czemu mamy gotowe zawsze pod ręką i nie trzeba ich za każdym razem moczyć i gotować. Z jednego opakowania suchej ciecierzycy (400 g) otrzymamy ok. 800 g ugotowanej.
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 200°C. Dokładnie osuszamy ziarna ugotowanej ciecierzycy. Wysypujemy je na papierowy ręcznik i drugim pocieramy z góry. Następnie umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy 35–40 minut, przewracając je w trakcie 2–3 razy – wystarczy delikatnie poruszać blachą, aby się lekko przekręciły. Kilka ziarenek może nam w trakcie pieczenia wystrzelić, ale to normalne.
W międzyczasie mieszamy wybrane dodatki (słodkie lub pikantne). Gdy ciecierzyca jest upieczona, wyjmujemy ją z pieca, wsypujemy do dużej miski, polewamy olejem lub syropem, posypujemy wybraną posypką i energicznie podrzucamy ją w misce, aby równomiernie pokryła się dodatkami. Serwujemy od razu. Wersję pikantną można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku/słoiku do tygodnia, a wersja słodka musi być zjedzona od razu, gdyż za bardzo nasiąka syropem, przez co nie da się jej przechowywać dłużej.
http://www.hellozdrowie.pl/zdrowe-jedzenie/zdrowe-chrupacze-telewizyjne/strona/2