Kuchnia

Przepisy

Wrapy nori z pastą z suszonych pomidorów

Składniki na około 3 rolki:
3 arkusze prasowanych alg nori
1 słoiczek suszonych pomidorów w oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól i pieprz
sos sriracha (opcjonalnie)
ulubione warzywa (cukinia, marchew, ogórek, papryka, pieczarki, por, cebula itd.)
dodatki: zmielone pestki słonecznika, pestki dyni, kiełki brokuła i buraka

1. Wszystkie warzywa pokrój w drobne paski. Jeśli używasz pieczarek: podsmaż je przez chwilę na rozgrzanej odrobinie oleju i dodaj pod koniec sos sojowy, który odparuje w kilkanaście sekund.
2. Przygotuj pastę z suszonych pomidorów: zblenduj odsączone pomidory z zalewy, posiekany czosnek, zioła i przyprawy z odrobiną wody lub oleju/zalewy, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
3. Arkusz nori rozłóż na macie bambusowej (dokładnie takiej, jak do zawijania sushi) i rozsmaruj na nim pastę z pomidorów. Następnie układaj pokrojone warzywa w poprzek tworząc niejako poszczególne warstwy. Na koniec posyp je pestkami słonecznika i dodaj odrobinę sosu sriracha. Zawiń jak sushi mocno uciskając, aby wrap się nie rozpadał. Zajadaj od razu lub odstaw do ochłodzenia w lodówce.

http://ervegan.com/2016/01/wrapy-nori-z-pasta-z-suszonych-pomidorow/
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation