Kuchnia

Przepisy

DROBIOWA PIECZEŃ RZYMSKA

1 kg filetu z kurczaka
4 jajka ugotowane na twardo
dowolne przyprawy (u mnie suszone pomidory z chili i oregano, suszone płatki czosnku i sól)

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do blendera, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mielimy. Połowę masy przekładamy na małej keksówki. Układamy ugotowane wcześniej jajka (można im ściąć końcówki, aby w każdym plastrze było widać żółtko) i przykrywamy resztą mięsnej masy. Dobrze ubijamy mięso w foremce, żeby nie zostawić pustych przestrzeni. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę (grzanie góra-dół). Ostrożnie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia*.

*Na dnie formy zbierze się sporo płynu - odlewamy go dopiero gdy pieczeń jest zupełnie zimna

http://tak-smakuje-zdrowie.blogspot.com/2016/03/pieczen-rzymska.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation