Kuchnia

Przepisy

JAGIELNICA - "JAJECZNICA" Z KASZY JAGLANEJ

Składniki
dla 1 osoby

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 cebula
1 ząbek czosnku
10 suszonych pomidorów w oleju
1 pomidor lub kilka koktajlowych
szczypiorek
1 łyżeczka curry
sól, czarny pieprz






Przygotowanie

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko, czyli: 1/2 szklanki wsypujemy do garnka i prażymy przez kilka minut często mieszając. Kasza będzie miała jaśniejszy kolor. Uprażoną kaszę zalewamy wrzątkiem, żeby ją przepłukać, wylewamy wodę i ponawiamy czynność.

Przepłukaną kaszę zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy przez 5 minut, a następnie zostawiamy ją pod przykryciem (na wyłączonym gazie) na jakieś 10-15 minut.

W tym czasie siekamy cebulę, którą podsmażamy na oleju z pomidorów. Gdy cebula się zarumieni, dodajemy świeże i suszone pomidory oraz drobno posiekany czosnek, chwilę podsmażamy.

Następnie dodajemy kaszę, doprawiamy curry, solą i pieprzem, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy. Posypujemy szczypiorkiem.

http://www.weganka.com/2014/12/jaglanica-czyli-jajecznica-z-kaszy.html
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation