Kuchnia

Przepisy

Puree z selera i ziemniaków z pieczonym burakiem z sosem balsamicznym i rodzynkami

1 seler
2-3 ziemniaki
4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 szklanki śmietanki sojowej/ryżowej lub niesłodkiego mleka
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

3-4 buraki
2 łyżki oliwy
2 łyżki glazy balsamicznej*
1 łyżka rodzynków
1 łyżeczka tymianku bądź majeranku
szczypta soli

* skondensowany, gęsty ocet balsamiczny w postaci glazy


❤ Selera i ziemniaku obieramy i myjemy. Kroimy na mniejsze części. Przełóż do rondla i zalej wodą, tak by tylko przykryła warzywa. Posól, wymieszaj trzymaj na małym ogniu i gotuj do miękkości.

❤ Buraki umyj i przetnij na ćwiartki. Zawiń w folię spożywczą. Wszystkie, nie każdego osobno.

❤ Buraki piecz w 200 stopniach przez 30-40 minut aż zmiękną.

❤ Następnie obierz je i pokrój w mniejszą kostkę. Przenieś na patelnie. Dodaj oliwę i glazę balsamiczną. Mieszaj. Dodaj rodzynki i całość dopraw szczytą soli. Smaż na mnałym ogniu przez 5 minut.

❤ Odcedź ugotowane seler i ziemniaki. Dodaj śmietankę i zacznij ubijać. Dodaj troszkę oliwy z oliwek. Dopraw gałką muszkatołową, solą i odrobiną pieprzu.

❤ Puree przełóż na półmisek. Na wierch ułóż buraki. Całość posyp tymiankiem/majerankiem.

❤ Postaw na stole. Jedzcie od razu!

http://wegannerd.blogspot.com/2016/02/puree-z-selera-i-ziemniakow-z-pieczonym.html#
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation