Kuchnia

Ciasteczka

Batony proteinowe
Składniki:
1 szklanka masła orzechowego
½ szklanki miodu
2 szklanki płatków owsianych górskich
1 szklanka żyta ekspanowanego
szczypta soli
MIÓD można zastąpić: syropem z agawy, syropem klonowym
ŻYTO ekspandowane można zastąpić: dodatkową szklanką płatków owsianych, ryżem dmuchanym, amarantusem ekspandowanym, kaszą jaglana ekspandowaną lub płatkami żytnimi BATONY można wzbogacić o odżywkę białkową.
Przygotowanie:
Foremkę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia.Masło orzechowe rozpuścić, dodać do niego miodu i szczyptę soli. Wymieszać. Do masy dodać płatki owsiane i żyto ekspandowane. Całość wymieszać (najlepiej ręką lekko zagniatając). (Jeżeli mieszanina jest za sypka dodać łyżkę miodu lub mleka, jeżeli za mokra łyżkę płatków) Masę przełożyć do przygotowanej foremki mocno ją dociskając. (ja przykrywam folią spożywczą i docsikam wałkiem lub szklanką). Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć pokroić w dowolne kształty. Batony należy przechowywać w lodówce do tygodnia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation