Kuchnia

przepisy dietetyczne

Bezglutenowe gofry z owocami

Z podanych składników wychodzi około 6 gofrów.
Podaję wartości kaloryczne suchych gofrów, bez dodatku owoców.
Wartość kaloryczna wszystkich gofrów: 769kcal
Białko: 19g
Tłuszcze: 11,4g
Węglowodany: 145g

Wartość kaloryczna jednego gofra: 128kcal
Białko: 3,17g
Tłuszcze: 1,9g
Węglowodany: 24,17g

Składniki:
pół szklanki mąki ryżowej
pół szklanki mąki kukurydzianej
około 1/3 szklanki mleka 1,5-2%
około 1/3 szklanki wody gazowanej
szczypta soli
2-3 łyżki cukru trzcinowego
łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
dowolne owoce (u mnie maliny, borówki, jeżyny)

Przygotowanie
Białka oddzielić od żółtek i ubić je z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Żółtka zmiksować z mąką ryżową, kukurydzianą, mlekiem, wodą gazowaną, ekstraktem z wanilii i cukrem trzcinowym. Delikatnie dodać do masy ubitą pianę. Nagrzać gofrownicę, jeśli ma już swoje lata i teflon jest trochę zniszczony, należy posmarować ją lekko tłuszczem. Na porządnie nagrzany teflon porcjami nakładać ciasto, nie za dużo, bo wycieknie bokiem gofrownicy. Piec tak długo, jak wskazuje lampka na gofrownicy. Na upieczone gofry ułożyć owoce. Podawać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation