Kuchnia

kuchnia

PIECZONE PODUDZIA Z KURCZAKA Z GRUSZKAMI, MIODEM I BAKALIAMI

Składniki dla 4 osób:

8 podudzi z kurczaka
2 świeże gruszki pokrojone w cząstki
1 marchew pokrojona w słupki
½ selera pokrojonego w słupki
1 pietruszka pokrojona w słupki
2 łyżki orzechów nerkowca
garść ulubionych bakalii (daktyle, rodzynki, suszone i wędzone śliwki)
3 ząbki czosnku
3 łyżki miodu akacjowego
otarta skórka i sok z 1 cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire
kilka listków świeżej szałwii (ew. gałązek świeżego tymianku)
sól morska, świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Podudzia przełożyć do miski razem z gruszkami, marchewką, selerem, pietruszką, orzechami, bakaliami i czosnkiem. Następnie dodać miód, skórkę i sok z cytryny, sos Worcestershire, szałwię i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Tak przygotowane mięso przełożyć wraz z dodatkami do 4 (wcześniej przygotowanych) torebek z papieru do pieczenia i wstawić je do piekarnika nagrzanego do 160°C na około 1 godzinę. Zamarynowanego w ten sposób kurczaka można również upiec w foliowym worku do pieczenia.

Aromatycznego kurczaka podawać od razu po wyjęciu z piekarnika, skropionego sosem powstałym w trakcie pieczenia, z opiekanymi ziemniakami. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation