Kuchnia

kuchnia

GOLONKA PIECZONA WG MACIEJA KURONIA

SKŁADNIKI:

3 golonki
kilka ziemniaków
SKŁADNIKI NA ZALEWĘ:

3 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
8 ziaren pieprzu
6 ząbków czosnku
1/2 łyżeczki chilli
sól
Golonki oczyścić (jeśli jest taka potrzeba do ogolić) i dokładnie umyć. Włożyć je do sporego garnka, zalać wodą, tak aby były zakryte.
Dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku.
Golonkę gotować 2 godziny.
SKŁADNIKI NA BEJCĘ:

1 szklanka piwa
1 łyżka miodu
1 łyżka octu winnego
1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
6 ząbków czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka pieprz
sól
Czosnek rozetrzeć z solą. Składniki bejcy wymieszać ze sobą.
Ziemniaki obrać i pokroić w ćwiartki.
Naciąć w kratkę skórę na golonkach . Bejcą natrzeć dokładnie golonki i ziemniaki i wyłożyć je na blaszkę. Resztą bejcy polać mięso i ziemniaki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez ponad godzinę. W przepisie była mowa o 45 minutach, ale po tym czasie ziemniaki były całkowicie twarde.
My podaliśmy mięso z czerwoną kapustą i tartym chrzanem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation