Kuchnia

kuchnia

KRÓLIK W BIAŁYM WINIE
Potrawka z królika duszonego w białym winie

SKŁADNIKI

4 PORCJE:

1 tusza królika (około 1 kg)
sól morska
2 łyżki oliwy
3 ząbki czosnku, nieobrane
1 cebula, drobno posiekana
1 szklanka białego wina
1 łyżka zmielonego kminu (kuminu) rzymskiego + opcjonalnie 1/2 łyżeczki całych nasion kminu
świeżo zmielony czarny pieprz
3 łyżki śmietanki kremowej 30%
odrobina mąki do zagęszczenia sosu
SURÓWKA Z MARCHEWKI:
3 większe marchewki
sól morska i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie, lub 1/3 łyżeczki przyprawy garam masala)
1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku
1/3 łyżeczki zmielonego imbiru
sok z 1/2 cytryny lub limonki
1,5 łyżki jogurtu greckiego
Do podania, np:

PATATAS BRAVAS lub FRYTKI Z PIEKARNIKA lub PIECZONE ZIEMNIAKI lub PUREE ZIEMNIACZANE

PRZYGOTOWANIE

Tuszę królika podzielić na 8 części, najłatwiej to zrobić tak jak np. na tym FILMIE. Kawałki królika wkładać do osolonej zimnej wody, odstawić na 15 minut. Osuszyć, oprószyć solą morską.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na większej patelni i włożyć kawałki królika. Obsmażyć z dwóch stron, w sumie około 5 minut smażenia. Czosnek rozgnieść na desce bokiem noża i dodać do mięsa w połowie smażenia. Mięso i czosnek zdjąć z patelni i przełożyć do garnka, np. żaroodpornego lub z grubym dnem.
Na patelnię wrzucić cebulę, zeszklić ją od czasu do czasu mieszając, wsypać kmin (zmielony i w nasionach) i podsmażać razem przez około 1 minutę.
Wlać białe wino i zagotować, gotować przez chwilę aż połowa płynu wyparuje. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przelać do garnka z królikiem. Ustawić garnek na ogniu, dodać tyle wrzącej wody aby królik był w całości ją przykryty. Przykryć garnek, zmniejszyć ogień i gotować królika przez 1 godzinę.
Odlać kilka łyżek sosu z mięsa do garnuszka, dodawać stopniowo śmietankę cały czas mieszając, przelać wszystko do garnka z mięsem i odstawić z ognia.
Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty (ale będzie gęstniał w miarę upływu czasu), można zagęścić go 1 łyżeczką mąki. Wymieszać ją z kilkoma łyżkami sosu i dodać do garnka z mięsem, zagotować na wolnym ogniu.
SURÓWKA Z MARCHEWKI:
Marchewki obrać, przyciąć końce, zetrzeć na tarce o większych oczkach lub posiekać końcówką do miksera lub posiekać w melakserze. Włożyć do miski, doprawić solą, pieprzem, cukrem, kminem, ostrą papryką i imbirem. Dodać sok z cytryny lub limonki, jogurt i wszystko wymieszać.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation